L’ampliació de l’abocador de Mas de Barberans hauria d’estar enllestida quan a finals del 2026 s’acabe el contracte amb l’operador de l’abocador de Tivissa, Gestió i Recuperació de Terrenys SAU, que permet portar-hi temporalment la fracció resta i els residus voluminosos del Baix Ebre i Montsià que gestiona el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), amb un increment de la factura de la brossa que en última instància assumixen els ciutadans. Per a fer-ho possible, el consorci i l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) han arribat recentment a un acord per a “la planificació de noves infraestructures de gestió de residus a les Terres de l’Ebre”, segons un comunicat del COPATE. La qüestió és que l’ARC ha garantit el finançament tant de l’ampliació del dipòsit controlat -l’abocador- com de la construcció d’una nova planta de tractament de residus.
Segons ha concretat el president del COPATE, Ivan Garcia, a este periòdic, els dos projectes -l’ampliació i el nou equipament de tractament- se tramitaran com un de conjunt, amb dos etapes. En la primera, s’abordarà l’habilitació de la fase quatre de l’abocador, amb una capacitat per a 420.000 metres cúbics de residus. També hi ha una reserva per a una futura fase cinc. L’ampliació té un cost de més de 6 milions d’euros i a banda s’han de clausurar les fases dos i tres. Els terrenys per a l’ampliació ja tenen la qualificació urbanística adient des del passat mes de febrer i ara el full de ruta és el següent: el COPATE aprovarà el projecte constructiu en una junta general propera i si l’ACR li atorga una subvenció pel valor de l’ampliació abans de l’estiu, el consorci tindrà ja via lliure per a traure l’obra a licitació i adjudicar-la per a poder començar les obres al setembre-octubre d’enguany. Atenent que els treballs duraran 13 mesos, s’arribaria a temps per a no haver de prorrogar el contracte amb l’abocador de Tivissa, però tot ha d’anar rodat, i això en l’Administració pública no és senzill ni habitual.
Nova planta de tractament
Posteriorment, en una segona fase planificada en la recent reunió entre l’ARC i el COPATE, s’abordaria la nova planta de tractament, que en este cas suposa una inversió de més de 20 milions d’euros que assumirà directament l’agència pública catalana. Esta redactarà el projecte, licitarà i adjudicarà l’obra i gestionarà la planta, com ja fa amb altres plantes del país. La idea és que la tramitació del projecte comence enguany, però el calendari no està tan definit en este cas, perquè l’obra no és tan urgent des del punt de vista del COPATE.
“Hem assolit un compromís de treball conjunt que ens permet avançar amb seguretat. Tenim el finançament garantit i ara el repte és complir amb els terminis per a fer realitat estes infraestructures quan finalitze el contracte de Tivissa”, ha manifestat Ivan Garcia.